"Een aangename therapie voor meer energie, minder pijn en versneld herstel"

 • APS versnelt herstel van sportblessures

  Het herstel van mijn
  tennisarm ging veel
  sneller dan verwacht

 • APS vermindert pijn

  Ik heb minder pijn
  en kan weer genieten
  van mijn leven

 • APS geeft rust

  Ik voel me rustiger,
  adem beter en ben
  positiever gestemd

 • APS maakt beweeglijker

  Ik kan me weer goed
  bewegen en ervaar
  veel meer energie

FAQ's

 

Veelgestelde vragen

Sommige vragen keren regelmatig terug. Ze zijn hieronder verzameld. Door op de vraag te klikken krijg je het bijbehorende antwoord te zien. Is er toch nog iets niet duidelijk of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact op.

Zoeken

Wat is APS-therapie en wat doet het?

APS-therapie is een aangename, erkende en natuurlijke behandeling die zorgt voor pijnvermindering, meer energie en sneller herstel. Het stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam en verbetert de conditie. Hier lees je meer over APS-therapie.

Lees meer

Is APS-therapie hetzelfde als TENS?

Nee. Bij TENS zijn de elektrische impulsen ongeveer 1000 keer groter dan bij een APS-behandeling.

Hoe ziet een APS-behandeling eruit?

Tijdens de behandeling zit je meestal op een stoel. Soms lig je op de behandeltafel. Meestal hoef je je kleren alleen op te stropen. Ik behandel je volgens het behandelplan en verbind je op de juiste plekken met het APS-apparaat. Daarna krijg je kleine stroompjes toegediend. Dit is veilig en je voelt bijna niets, hooguit een lichte tinteling. Ik behandel je meestal vier keer. Elke keer duurt 8 minuten, waarbij ik de elektroden, oorclips en applicator op verschillende plekken inzet. Hier lees je meer over hoe een APS-behandeling in zijn werk gaat.

Lees meer

Wanneer gebruik je de electroden, oorclips of de applicator?

Het APS-apparaat kan op verschillende manieren worden toegepast:

 • de gel-elektroden worden vaak gebruikt. Ik plak 2 of 4 gel-electroden (plak-elektroden)op een strategische plek op het lichaam.Deze werken goed om klachten lokaal te behandelen.
 • de oorclips zijn speciaal voor een behandeling op het hoofd en werken goed bij klachten als stress, burnout, slapeloosheid, hoofdpijn, migraine en aangezichtspijn.
 • de spons-elektroden worden gebruikt voor waterbehandeling. Je krijgt een gel-elektrode opgeplakt en er gaat een spons-elektrode in een waterbadje. Het APS-signaal gaat nu via het water, zodat we een hand of voet in zijn geheel kunnen behandelen. Dit werkt goed bij b.v. bij reuma, carpaal tunnel syndroom, hielspoor, artritis of andere pijnklachten in handen of voeten.
 • een applicator werkt goed bij grote pijngebieden waarbij niet duidelijk is waar de pijn precies vandaan komt. Het is een soort staaf/pen met een gladde kop die met contactgel over de pijnplek wordt bewogen. Het helpt goed bij triggerpoints.

Lees meer

Doet APS-therapie pijn?

Nee. Een behandeling doet geen pijn en is veilig. Je voelt tijdens de behandeling bijna niets, hooguit een lichte kriebel of tinteling. Na een behandeling kan een klacht soms tijdelijk wat toenemen omdat er afvalstoffen vrijkomen. Meestal verlaten die via de nieren of de huid (transpiratie) het lichaam.

Is APS-therapie veilig toepasbaar?

Ja. Mits we rekening houden met de contra-indicaties, kan APS-therapie veilig worden toegepast.

Lees meer

Is stroom niet gevaarlijk?

Nee. APS-therapie is veilig. De apparatuur werkt door middel van een batterij en het systeem werkt op microstroom. Een microstroom is in geen geval gevaarlijk voor het menselijk lichaam.

Voor welke klachten is APS-therapie geschikt?

Doordat APS-therapie het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert, zijn de mogelijkheden nagenoeg onbegrensd. Het is dan ook breed inzetbaar voor tal van klachten. Zie ook het overzicht van klachten waarbij APS-therapie uitkomst kan bieden.

Lees meer

APS-therapie is een veilige manier van behandelen, die bijna altijd toepasbaar is. Toch kan niet iedereen een APS-behandeling ondergaan vanwege zogeheten contra-indicaties. Lees hier meer over wanneer APS niet kan worden toegepast.

Lees meer

Kan APS-therapie met medicijnen worden gebruikt?

APS kan in principe worden gebruikt in combinatie met medicijngebruik (bv. ontstekingsremmers of pijnstillers). Medicijnen kunnen wel de werking van APS-therapie verminderen of vertragen.

Lees meer

Is APS-therapie te combineren met andere therapieën en behandelingen?

Ja. APS is veilig toe te passen naast andere behandelingen zoals fysiotherapie, psychotherapie, chiropractie, triggerpoint, voetreflexologie, huidtherapie, acupunctuur, bioresonantie, aromatherapie, sportmassage en kan veel ondersteuning bieden. Lees hier meer over wanneer APS wel en niet geschikt is.

Lees meer

Welke effecten heeft APS-therapie?

De effecten van een APS-behandeling verschillen per klacht en persoon. Bij acute klachten, zoals sportblessures, zie je vaak na één behandeling al herstel optreden. Bij chronische klachten, zoals MS, reuma of vermoeidheidsklachten, heb je meer behandelingen nodig. Je zult wel na een paar behandelingen merken dat je bijvoorbeeld beter slaapt, meer uitgerust bent, het energielevel verbetert en je fijner voelt. Een APS-behandeling kan verschillende positieve effecten hebben.

Lees meer

Wat is het effect van APS-therapie op wondgenezing?

Als een wond niet of moeizaam geneest (chronische wonden) dan staat dit herstel in de weg. Het kan worden veroorzaakt door een slechte doorbloeding van weefsel, een verstoring in het metabolisme of een tekort aan energie. APS kan de wondgenezing versnellen, doordat het zorgt voor meer energie in de vorm van ATP en de doorbloeding verbetert.

Wat is het effect van APS-therapie bij sportblessures?

APS-therapie werkt snel en effectief bij sportblessures, zoals:

 • tennisarm
 • tenniselleboog
 • zweepslag
 • hardloopblessures
 • achillespeesontsteking
 • botbreuken
 • enkelverzwikking / enkelverstuiking
 • hamstringblessure
 • knieblessure
 • liesblessure
 • polsblessure
 • achillespeesblessure
 • rugklachten
 • scheenbeenirritatie
 • schouderpeesontsteking

Het heeft een pijnstillend, ontstekingsremmend en helend effect in de behandelde lichaamsweefsels. Vaak is er direct na de eerste behandeling al resultaat merkbaar. Het helpt daarbij natuurlijk dat een sporter vaak in gezonde conditie is. APS-therapie kan ook preventief worden gebruikt bij bijvoorbeeld de warming-up of cooling-down om de kans op blessures te verkleinen.

Wat is het effect van APS-therapie op de nachtrust en slapen?

Tijdens de slaap doorloop je 4 fasen, waarbij het lichaam zich herstelt. Pijn en klachten kunnen leiden tot minder goed (door)slapen, waardoor niet meer alles slaapfasen worden doorlopen. Je wordt niet uitgerust wakker en je lichaam heeft niet of onvoldoende de kans gehad om lichamelijk en geestelijk te herstellen. APS-therapie zorgt met het stimuleren/normaliseren van neurohormonen voor betere nachtrust en maakt dat je meer uitgerust opstaat.

Wat is het effect van APS-therapie bij pijnbestrijding?

APS-therapie heeft bewezen effectief te zijn bij de bestrijding van pijn, het remt ontstekingen, vochtophoping en zwelling en bevordert weefselherstel. Pijn geeft een belangrijk signaal dat er iets niet in orde is met je lichaam. Als pijn chronische pijn wordt verliest dit signaal zijn functie en wordt de pijn vooral als hinderlijk en vermoeiend ervaren. Als we een wond of ontsteking hebben, sturen de zenuwcellen seintjes (actiepotentialen) naar de hersenen. Die maken vervolgens stoffen aan om de pijn en ontsteking tegen te gaan (neurotransmitters). Deze stoffen moeten echter wel in balans zijn voor een gezond lichaam.

APS-therapie werkt goed bij acute pijn, zoals een blessure. Het vult een ontstaan tekort aan ATP weer aan, wat zorgt voor meer energie zodat het beschadigde weefsel de opgehoopte afvalstoffen kan afvoeren. Bij chronische pijn is de balans tussen de neurotransmitters verstoord, met allerlei andere klachten als gevolg (slechte doorbloeding, vermoeidheid, depressie). Soms valt het lichaam zelfs zichzelf aan zoals bij auto-immuunziekten als reuma, MS, ME en fibromyalgie. Deze ziektes zijn in het algemeen niet te genezen. Wel kan APS helpen bij de pijnbestrijding en klachtenvermindering.

Hoe merk ik dat een behandeling aanslaat?

Na de behandeling heeft het lichaam rust nodig voor herstel. Wat je na de behandeling voelt, verschilt per persoon. Soms neemt een klacht tijdelijk wat toe omdat er afvalstoffen vrijkomen. Meestal gaat dit via de nieren of de huid (transpiratie). De uiteindelijke effecten van een APS-behandeling verschillen per persoon en persoon. Bij acute klachten, zoals sportblessures, zie je vaak na één behandeling al herstel optreden. Bij chronische klachten, zoals MS, reuma of vermoeidheidsklachten, heb je meer behandelingen nodig. Je zult wel na een paar behandelingen merken dat je bijvoorbeeld beter slaapt, meer uitgerust bent, het energielevel verbetert en je fijner voelt.

Lees meer

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het totale aantal behandelingen dat je nodig hebt, verschilt per persoon en is afhankelijk van de aard van je klachten. Lees er hier meer over.

Lees meer

Kan ik het behandelresultaat zelf beïnvloeden?

Ja, dat kan. Na de behandeling heeft het lichaam rust nodig voor herstel. Soms neemt een klacht tijdelijk wat toe omdat er afvalstoffen vrijkomen. Meestal gaat dit via de nieren of de huid (transpiratie).

 • drink veel water na de behandeling en help je lichaam de afvalstoffen af te voeren. Afvalstoffen die niet afgevoerd kunnen worden slaan weer neer. Dat is niet zozeer schadelijk of gevaarlijk, maar is minder effectief en minder prettig. Je kunt dan last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en spierpijn.
 • geef je lichaam tijd voor herstel en ga niet te veel doen als de klachten snel afnemen.
 • alcohol heeft een negatieve invloed op de werking van een APS behandeling. Alcoholgebruik in de uren tijdens en na de behandeling wordt dan ook afgeraden.

Zijn er negatieve bijwerkingen?

Nee. Groot voordeel t.o.v. bepaald medicijngebruik is dat APS-therapie geen vervelende bijwerkingen heeft.

Lees meer

Wat is een geaccrediteerde therapeut?

Een APS-therapeut die met goed gevolg de opleiding tot APS therapeut heeft afgerond én is toegelaten tot de beroepsvereniging BVAT, mag zich geaccrediteerd therapeut noemen. Een geaccrediteerde therapeut verbindt zich aan de eisen van de BVAT.

De Beroepsvereniging voor APS-Therapie (BVAT) heeft o.a. tot doel criteria en procedures te ontwikkelen en te handhaven ten behoeve van de kwaliteitsbewaking. Een lid van de BVAT:

 • bezit het certificaat of diploma APS
 • bezit een Verklaring Omtrent het Gedrag
 • heeft een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid afgesloten
 • houdt zich aan de beroepscode en gedragsregels
 • volgt jaarlijks bij- en nascholing
 • houdt een dossier bij
 • wordt eenmaal per drie jaar gevisiteerd
 • onderwerpt zich aan het klacht- en tuchtreglement

Lees meer

Hoe zit het met privacy? Worden mijn gegevens vertrouwelijk behandeld?

Absoluut! Ik ben geaccrediteerd lid van de Beroepsvereniging voor APS therapeuten, de BVAT (onder nummer 463). Dit geeft je de zekerheid dat ik gedegen ben opgeleid en werk volgens de eisen van de BVAT. Alle informatie die je verstrekt wordt vertrouwelijk behandeld.

De Beroepsvereniging voor APS-Therapie (BVAT) heeft o.a. tot doel criteria en procedures te ontwikkelen en te handhaven ten behoeve van de kwaliteitsbewaking. Een lid van de BVAT:

 • bezit het certificaat of diploma APS
 • bezit een Verklaring Omtrent het Gedrag
 • heeft een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid afgesloten
 • houdt zich aan de beroepscode en gedragsregels
 • volgt jaarlijks bij- en nascholing
 • houdt een dossier bij
 • wordt eenmaal per drie jaar gevisiteerd
 • onderwerpt zich aan het klacht- en tuchtreglement

Lees meer

Wordt APS-therapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Ja, meestal wel. APS-therapie wordt door bepaalde zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar of deze APS therapie in haar pakket heeft opgenomen of kijk op zorgwijzer.nl.

Let op: zorgwijzer.nl geeft niet per definitie een uitsluitend antwoord over vergoedingen. Ik adviseer je om altijd contact op te nemen met je zorgverzekeraar en te informeren of APS-behandelingen door APS-Burgum worden vergoed.

Lees meer

logo_thumb

Contactgegevens

APS Burgum
Matty Oosterhoff
Burg. van Panhuyslaan 89
9251 KR Burgum
06 - 49 94 24 15
info@aps-burgum.nl

Overige gegevens

KvK  •  66433355
BVAT lidnummer  •  463
AGB praktijk  •  90061765
AGB zorgverlener    90102301